Justitie
2 iul. 2025
Călin Georgescu, trimis în judecată. Procurorii: „A promovat în public idei, concepții și doctrine fasciste, legionare și xenofobe
Fostul candidat prezidențial este acuzat de promovarea cultului mareșalului Ion Antonescu și de glorificarea ideologiei fasciste în cinci acte materiale comise între 2020-2025
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat cercetările și l-a trimis în judecată pe Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale anulate, pentru propagandă legionară și promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime de război. Acuzațiile se referă la cinci acte materiale comise în perioada 2020-2025, prin care a promovat public ideologii fasciste și legionare.
Acuzațiile concrete
Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 16 iunie 2020 - 16 mai 2025, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a promovat în public, prin diverse mijloace, idei, concepții și doctrine fasciste, legionare și xenofobe.
Georgescu este acuzat de două infracțiuni distincte, ambele în formă continuată:
Promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid, crime contra umanității și crime de război
Promovarea publică a ideilor, concepțiilor sau doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe
Doctrinele promovate
Procurorii au identificat mai multe componente ale ideologiei fasciste și legionare promovate de Georgescu:
Palingeneza națională și omul nou
Mobilizarea în masă a națiunii în vederea regenerării și renașterii acesteia prin palingeneză - crearea omului nou, sub cupola misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea implicită a folosirii unor mijloace violente. Acest concept central al fascismului presupune renașterea națiunii prin transformarea radicală a societății.
Cultul liderului carismatic
Georgescu a promovat necesitatea emergenței unui lider carismatic, predestinat și autoritar, apt să pună în operă acest proces, un alt element fundamental al ideologiilor fasciste care respinge democrația în favoarea unei conduceri autocratice.
Glorificarea trecutului și teoria conspirației
Acuzațiile includ glorificarea excesivă a trecutului istoric prin contrast cu situația prezentă, caracterizată de afectarea profundă a demnității comunității naționale și de plasarea acesteia în sfera statutului de victimă, ca urmare a acțiunilor unor inamici ai statului, artificial identificați sub forma unor actori statali externi.
Ultranaționalismul mistic
Procurorii au reținut promovarea unui ultranaționalismul populist având la bază un nucleu mitic creștin, combinând extremismul naționalist cu elemente religioase mistice.
Cultul mareșalului Ion Antonescu
Cea mai gravă acuzație se referă la cultul mareșalului Ion Antonescu, persoană condamnată definitiv pentru crime de război, elogiind persoana acestuia, prezentându-l drept erou național și reproducând, prin imitație, aproape până la identitate, nu doar cuvintele, ci și gesturile și tonul vocii sale.
Un moment deosebit de incriminator s-a petrecut la 2 octombrie 2021, când Georgescu a efectuat salutul legionar cu ocazia unui discurs susținut în fața unei mulțimi de protestatari la adresa restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, organizat în Piața Universității din București.
Afirmații elogiative despre liderii legionari
Pe parcursul a cinci ani, Georgescu a afirmat consecvența sa ideologică pro-legionară/legăturile în mediul neolegionar cu promotori ai ideologiei neolegionare, cu scopul de a produce o schimbare de percepție cu privire la încadrarea istorică a Mișcării Legionare într-o încercare de normalizare și revitalizare a legionarismului.
Concret, procurorii au reținut că acesta a făcut mai multe afirmații cu caracter elogiativ/laudativ la adresa lui Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu, Ion Moța ș.a, toate personalități asociate cu mișcarea legionară și regimul fascist din România.
Contextul juridic și istoric
Aceste acuzații vin în contextul în care România interzice prin lege promovarea ideologiilor fasciste, naziste și legionare. Mișcarea Legionară, cunoscută și sub numele de Garda de Fier, a fost o organizație fascistă românească responsabilă pentru acte de violență și crime în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Ion Antonescu, maresalul României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost judecat și condamnat la moarte pentru crime de război, inclusiv pentru participarea la Holocaust și la deportarea evreilor și romilor. Condamnarea sa definitivă face ca orice glorificare a sa să constituie infracțiune conform legii române.
Cronologia faptelor
Procurorii au identificat cinci momente temporale specifice când s-au comis aceste fapte:
16 iunie 2020 - prima manifestare a propagandei legionare
Septembrie 2020 - continuarea promovării ideologiei
2 octombrie 2021 - momentul salutului legionar în Piața Universității
1 septembrie 2024 - reiterarea ideologiei în campania electorală
16 mai 2025 - ultima manifestare identificată
Urmările juridice
Georgescu se află în prezent sub măsura preventivă a controlului judiciar și așteaptă judecarea în fond la Judecătoria Sectorului 1 București. Rechizitoriul a fost deja transmis instanței competente.
Această trimitere în judecată vine după ce Georgescu a fost exclus din cursa prezidențială din 2025, în urma anulării alegerilor din 2024 pentru presupuse interferențe rusești. Candidatul a fost una dintre figurile centrale ale controverselor politice din ultimul an, fiind acuzat că promovează discursuri anti-democratice și pro-ruse.
Implicațiile pentru democrația română
Acest caz marchează un moment important în eforturile României de a combate extremismul și propaganda antidemocratică. Trimiterea în judecată a unui fost candidat prezidențial pentru astfel de acuzații demonstrează faptul că nicio persoană publică nu este scutită de răspunderea penală atunci când promovează ideologii interzise prin lege.
Procesul va fi urmărit îndeaproape, având în vedere impactul pe care declarațiile lui Georgescu l-au avut asupra scenei politice românești și influența sa în anumite segmente ale electoratului. Rezultatul acestui caz ar putea stabili precedente importante pentru modul în care România tratează promovarea publică a ideologiilor extremiste.
Judecarea cauzei în fond va începe la Judecătoria Sectorului 1 București, unde Georgescu va trebui să răspundă pentru acuzațiile de propagandă legionară și promovarea cultului unor criminali de război.