Politica
2 iul. 2025
Timp de citire: 3 minute
Corporația rusă Rostec a livrat armatei un nou lot de avioane de vânătoare Su-35S, capable să transporte temutele rachete R-37M cu rază de acțiune de până la 300 km. Este al doilea lot primit de armata rusă în 2025, după cel din martie.
Corporația de stat Rostec a anunțat pe canalul său de Telegram că a predat armatei ruse încă un lot de avioane de vânătoare Su-35S, după primul lot livrat în martie 2025.
"UAC (parte a Rostec) a trimis trupelor un alt lot de avioane de vânătoare Su-35S de generația a 4-a", se arată în comunicatul oficial.
În mod tradițional, partea rusă nu dezvăluie numărul exact de aeronave transferate. Mai mult, numerele de pe coada aeronavei din fotografiile și videoclipurile oficiale sunt sistematic retușate pentru a ascunde informații sensibile despre producție și forța aeriană.
Avionul de vânătoare Su-35 de a patra generație a intrat în serviciu în 2014 și reprezintă o evoluție modernizată a modelului sovietic Su-27. Spre deosebire de Su-57 (care se află încă în faze experimentale), Su-35S este un avion cu adevărat produs în serie.
De-a lungul anilor, au fost construite peste 120 de astfel de avioane de vânătoare, făcând din Su-35S una dintre platformele aeriene moderne ale Rusiei cu cea mai largă răspândire.
Componentele electronice de la bord sunt complet modernizate față de predecesorul soviet, incluzând:
Sisteme de radar avansate
Sisteme de comunicație îmbunătățite
Tehnologie de război electronic
Sisteme de navigație de precizie
Su-35S poate transporta un arsenal mult mai larg de arme decât Su-27, adaptându-se la cerințele războiului modern și oferind o flexibilitate tactică sporită.
Su-35S este echipat cu noua rachetă aer-aer rusească R-37M, considerată una dintre cele mai periculoase arme de acest tip:
Raza de acțiune:
200 km conform estimărilor occidentale
300 km conform afirmațiilor rusești
Această rachetă oferă Su-35S capacitatea de a angaja ținte aeriene de la distanțe foarte mari, permițând:
Atacuri preemptive asupra avioanelor inamice
Menținerea distanței față de sistemele de apărare aeriană
Control al spațiului aerian pe arii extinse
Su-35S nu este singurul purtător al acestei arme redutabile. Alte aeronave din arsenalul rus care pot transporta racheta R-37M sunt:
Su-30SM2 - versiunea modernizată a interceptorului Su-30
MiG-31BM - interceptorul de mare viteză și înaltă altitudine
Livrarea noilor avioane Su-35S vine în contextul eforturilor Rusiei de a-și moderniza și întări forțele aeriene, în special în perioada conflictului din Ucraina.
Capacitățile extinse ale Su-35S cu rachete R-37M reprezintă o provocare serioasă pentru:
Sistemele de apărare aeriană occidentale
Aviația de vânătoare NATO din Europa de Est
Planificarea tactică în eventualitatea unui conflict extins
Cu peste 120 de unități produse și livrări continue, Su-35S devine o componentă centrală a forței aeriene ruse, oferind:
Prezență constantă în zone strategice
Capacity de desfășurare rapidă în multiple teatre
Rezervă tactică pentru operațiuni de amploare
Livrările continue de Su-35S determină și aliații occidentali să-și reconsidere:
Strategiile de apărare aeriană
Achiziția de sisteme antirachetă avansate
Modernizarea propriilor avioane de vânătoare
Noile avioane Su-35S, echipate cu rachetele R-37M, consolidează poziția Rusiei ca una dintre puterile aeriene dominante și mențin presiunea asupra adversarilor potențiali în teatrele de conflict actuale și viitoare.