Politica

Politica

Zi decisivă pentru Elena Udrea: ar putea fi eliberată condiționat dacă judecătorii sunt de acord

vineri, 27 iunie 2025

27 iun. 2025

Timp de citire: 3 minute

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea ar putea fi eliberată condiționat din închisoare, după ce a obținut în instanță deducerea mai multor luni de detenție executate în Costa Rica, Bulgaria și în arest preventiv. Decizia finală se va lua marți.

UPDATE: Verdictul se amână pentru marți

26 iunie, ora 10.55: Elena Udrea va afla marți dacă va fi eliberată din închisoare, după ce decizia Judecătoriei Ploiești a fost amânată cu câteva zile.

Dosarul eliberării condiționate

Contextul cererii

Elena Udrea execută în prezent la Penitenciarul pentru femei de la Târgșorul Nou (județul Prahova) pedeapsa de șase ani primită în dosarul de corupție cunoscut sub denumirea "Gala Bute". Fostul ministru a deschis acest dosar după o victorie juridică importantă prin care a obținut deducerea mai multor perioade de detenție din pedeapsa sa.

Avizul pozitiv preliminar

Un element crucial în favoarea Elenei Udrea este că comisia de eliberare condiționată a emis aviz pozitiv în ceea ce privește eliberarea înainte de termen. Acest aviz reprezintă o recomandare favorabilă care va fi luată în considerare de judecători.

Reducerea pedepsei: o victorie juridică complexă

Decizia Tribunalului Prahova din 27 mai

Tribunalul Prahova a admis contestația la executare formulată de Udrea și a anulat mandatul de executare de șase aniemis pe numele său, dispunând emiterea unui nou mandat care deduce următoarele perioade:

Perioadele deduse din pedeapsă:

2015 - Arestări în România:

  • 10-25 februarie 2015: Reținere, arest preventiv și arest la domiciliu în dosarul penal nr. 880/P/2014 al DNA

  • 25 februarie - 16 iunie 2015: Arest preventiv și arest la domiciliu în România

2018 - Arestarea în Costa Rica:

  • 3 octombrie - 24 decembrie 2018: Perioada de arest în Republica Costa Rica

2022 - Arestarea în Bulgaria:

  • 7 aprilie - 16 iunie 2022: Perioada de arest în Bulgaria

Din 16 iunie 2022: Perioada executată efectiv în România până în prezent

Cereri suplimentare de deducere

Elena Udrea nu s-a oprit aici și a cerut Tribunalului Prahova să deducă și alte zile de detenție executate în Arestul Central al Poliției Capitalei și în arest la domiciliu pentru alte fapte decât cea pentru care a fost condamnată.

Baza juridică: articolul din Codul Penal

Principiul deducerii transversale

Udrea a invocat o prevedere specifică a Codului Penal care stabilește că perioada în care o persoană a fost supusă unei măsuri preventive privative de libertate se scade din durata pedepsei închisorii chiar și atunci când:

  • Condamnatul a fost urmărit sau judecat pentru mai multe infracțiuni concurente

  • A fost condamnat pentru o altă faptă decât cea pentru care s-a aflat în arest preventiv

Această prevedere legală permite deducerea perioadelor de arest din dosare diferite, ceea ce ar putea reduce semnificativ pedeapsa efectivă a fostului ministru.

Călătoria juridică internațională

Costa Rica: Lupta împotriva extrădării

Arestarea din Costa Rica din 2018 a reprezentat o perioadă de trei luni în care Elena Udrea a luptat împotriva extrădării către România. Această perioadă este acum deductibilă din pedeapsa sa.

Bulgaria: Tranzitul către închisoare

Arestarea din Bulgaria din 2022 a marcat momentul în care Udrea a fost în sfârșit adusă înapoi pentru a-și executa pedeapsa. Aceste două luni și jumătate sunt de asemenea deductibile.

Implicațiile eliberării condiționate

Ce înseamnă eliberarea condiționată

Eliberarea condiționată nu înseamnă că Elena Udrea este complet liberă. Aceasta presupune:

  • Respectarea unor condiții stricte stabilite de instanță

  • Supraveghere judiciară pe perioada rămasă din pedeapsă

  • Posibilitatea revocării în caz de încălcare a condițiilor

Impactul pentru alte dosare

Elena Udrea mai are și alte dosare penale în derulare, iar o eventuală eliberare condiționată din dosarul "Gala Bute" nu o afectează pe cele din urmă.

Cronologia procesului

2015: Primele arestări în România în dosare DNA 2018: Arestarea în Costa Rica în timpul fugii 2022: Arestarea în Bulgaria și extrădarea în România
27 mai 2025: Tribunalul Prahova admite contestația și deduce perioadele de detenție Iunie 2025: Comisia de eliberare condiționată emite aviz pozitiv Marți (data exactă TBD): Judecătoria Ploiești decide asupra eliberării condiționate

Decizia finală va fi luată de Judecătoria Ploiești, care va evalua atât avizul pozitiv al comisiei, cât și reducerile de pedeapsă obținute de fostul ministru.

Share this article

Related Articles

Related Articles

Related Articles