Justitie
2 iul. 2025
Călin Georgescu, trimis în judecată. Procurorii: „A promovat în public idei, concepții și doctrine fasciste, legionare și xenofobe
Timp de citire: 4 minute
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au efectuat joi, 19 iunie, percheziții la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila" din București, într-un dosar care vizează suspiciuni de corupție în rândul cadrelor medicale militare.
Procurorii DNA efectuează, joi dimineață, percheziții la Spitalul Militar 'Carol Davila' din Capitală, într-un dosar în care mai mulți medici sunt suspectați că luau mită de la pacienți, au declarat surse judiciare pentru AGERPRES.
În cursul zilei de 19 iunie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate pe raza municipiului București și județului Dâmbovița, dintre care două sunt birouri aflate într-o instituție publică, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, conform comunicatului oficial al DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiuni de corupție săvârșite de militari efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea de către cadre medicale militare a unor infracțiuni de corupție în perioada 2024 - 2025, se precizează în comunicatul oficial.
Potrivit surselor judiciare, în acest caz ar fi implicați medici de la secția de Neurochirurgie a spitalului, inclusiv șeful acestei secții.
Medicii sunt suspectați că luau mită de la pacienți pentru:
Intervenții chirurgicale efectuate contra cost în afara sistemului legal
Consultații medicale de specialitate pentru care se cereau sume de bani
Operații neurochirurgicale complexe contra plată
Medicii luau mită de la pacienți pentru intervenții chirurgicale, consultații sau pensionarea anticipată din motive medicale, conform informațiilor obținute din anchetă.
Aceștia ar fi facilitat obținerea de către militari a pensionărilor pe criterii medicale în mod nejustificat, în schimbul unor sume de bani.
Conform stenogramelor obținute de procurori, șeful șecției de Neurochirurgie, Marian Mitrică primea plicuri cu bani de 200 lei sau 100 euro lăsate pe masă odată cu documentele medicale ale militarilor care veneau la consultație, el le lua și le băga sub tastatură.
Procurorii au documentat că în perioada martie - iunie 2025, inculpatul Vasile-Alin Chirteș ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 de lei și 1.300 de lei de la trei (3) pacienți, în legătură cu consultații medicale de specialitate neurochirurgie și intervenții chirurgicale.
De asemenea, pe 29 aprilie 2025, inculpatul Popa Emil, în calitate de medic primar neurochirurgie, ar fi primit suma de 100 de lei de la o pacientă, în legătură cu un consult de specialitate neurochirurgical.
Procurorii militari de la Direcția Națională Anticorupție au plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile trei medici de la Spitalul Militar Central „Dr. Carol Davila".
Conform informațiilor din dosar, sunt cercetați:
Colonel Marian Mitrică - șef secție neurochirurgie, medic primar neurochirurgie
Vasile-Alin Chirteș - medic primar neurochirurgie
Emil Popa - medic primar neurochirurgie
Ancheta vizează suspiciuni privind săvârșirea de către cadre medicale militare a unor infracțiuni de corupție în perioada 2024 - 2025, demonstrând că este vorba despre o practică sistematică și recentă.
Acest caz evidențiază probleme grave în sistemul medical militar, unde pacienții erau nevoiți să plătească în mod ilegal pentru servicii care ar fi trebuit să fie gratuite în cadrul sistemului public de sănătate.
Stenogramele din ordonanța de urmărire penală obținută de digi24.ro arată că șeful șecției de Neurochirurgie, Marian Mitrică primea plicuri cu bani de 200 lei sau 100 euro lăsate pe masă odată cu documentele medicale ale militarilor care veneau la consultație.
Unele dintre concediile medicale întocmite de șeful secției de neurochirurgie Marian Mitrică „ar fi fost recomandate în mod nejustificat unor cadre militare active, în vederea prezentării la comisia de evaluare a capacității de muncă, având drept scop pensionarea pe criterii medicale a acestora".
Procurorii nu au formulat încă acuzații oficiale, iar persoanele vizate urmează să fie audiate în cursul zilei. Este de așteptat ca ancheta să se extindă, în funcție de rezultatul perchezițiilor și de declarațiile martorilor.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare, a comunicat DNA.
Acest dosar pune în evidență necesitatea unei reforme în sistemul medical militar și a unor controale mai stricte pentru prevenirea corupției în rândul personalului medical. Cazul demonstrează cum pacienții vulnerabili pot fi exploatați de către cadrele medicale care abuzează de poziția și autoritatea lor.
Investigația DNA marchează un pas important în combaterea corupției din sistemul medical militar românesc și trimite un semnal clar că astfel de practici nu vor fi tolerate.