Cultura
2 iul. 2025
Timp de citire: 4 minute
Pe 24 iunie 2025, România și românii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Internațională a Iei, o ocazie specială care coincide cu sărbătoarea de Sânziene și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Institutul Cultural Român (ICR) organizează, prin reprezentanțele sale din străinătate, o serie de evenimente dedicate acestei zile, evocând rolul patrimoniului ca resursă pentru dezvoltare și dialog intercultural contemporan.
Institutul Cultural Român (ICR) organizează, prin reprezentanțele sale din străinătate, o serie de evenimente dedicate Zilei Iei, marcată anual la data de 24 iunie, evocând rolul patrimoniului ca resursă pentru dezvoltare și dialog intercultural contemporan prin expoziții, proiecții, ateliere și întâlniri dedicate acestui simbol vestimentar.
Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care ziua de 24 iunie a fost declarată oficial "Ziua Iei". În această zi unitățile de învățământ sunt invitațe să participe la evenimente de promovare a iei, chiar dacă elevii au intrat în vacanță.
Inițiativa a luat naștere în anul 2013, pe rețeaua de socializare Facebook și a devenit în scurt timp un eveniment internațional. Propus de comunitatea online „La Blouse Roumaine", acest eveniment este în prezent celebrat în numai puțin de 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.
ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, Ambasada Republicii Moldova în Republica Portugheză, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, a organizat pe 21 iunie 2025, un spectacol de cântece și dansuri tradiționale în interpretarea Ansamblului Folcloric Național „Transilvania" și a prezentat expoziția de fotografie „Ii românești pe străzile lisabonezeˮ, realizată de artista Eugenia Hanganu, rezidentă în Portugalia.
Deschiderea oficială a expoziției dedicate Zilei Iei la ICR Stockholm a avut loc pe 12 iunie 2025, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Macarie și a dr. cercetător preot Nicolae Cojocaru, invitat din România. Etnologul Nicolae Cojocaru a susținut conferința „Mărturii de civilizație tradițională. Ia românească", prezentată simultan și în limba engleză.
ICR Budapesta și Filiala Seghedin a acestuia, în colaborare cu Asociația Caritabilă și de Promovare a Tradițiilor Maria, Casa de Cultură a Studenților Timișoara și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CECART), organizează o serie de evenimente reunite sub numele „SînzIEnele – Szent Iván Éjszakája".
Ziua Iei, marcată anual la data de 24 iunie, oferă un prilej semnificativ de promovare internațională a patrimoniului cultural național și de reafirmare a identității românești. Arta cămășii cu altiță, inclusă în 2022 în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, expresie a creativității și continuității tradiției românești din România și Republica Moldova, reflectă rafinamentul meșteșugului transmis din generație în generație.
Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus.
Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură.
Ia nu a rămas doar un simbol rural; a fost adoptată și apreciată de reginele României, Elisabeta și Maria, precum și de aristocrația feminină. Aceste figuri istorice au purtat cu mândrie ia românească, contribuind la popularizarea și recunoașterea sa internațională.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Republica Moldova și Facultatea de Arte Plastice și Design din cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă", organizează, pe data de 29 iunie 2025, evenimentul multidisciplinar „Ziua Universală a Iei – tradiție și modernitate".
Programul va include un spectacol etnofolcloric și prezentarea a trei colecții de modă cu accente și elemente de design de inspirație folclorică, realizate de studenți ai Facultății de Arte Plastice și Design.
Ziua Universală a Iei nu este doar o sărbătoare a trecutului, ci și o reafirmare a identității culturale în contextul modern. Prin evenimente și expoziții organizate în întreaga țară, românii își exprimă respectul față de tradiție și își promovează patrimoniul cultural.
Ia rămâne un simbol al continuității și al legăturii dintre trecut și prezent, între rădăcinile rurale și expresiile contemporane ale artei populare, demonstrând că tradițiile autentice pot traversa granițele și pot deveni punți de dialog intercultural în lumea contemporană.