Exclusiv
27 iun. 2025
Timp de citire: 2 minute
Președintele Nicușor Dan persistă în atitudinea de blocare a magistraturii române, ignorând semnalele repetate de alarmă transmise de șefa CSM Elena Costache.
În ciuda avertismentelor despre zecile de pensionări și intrări în magistratură pe care Dan le blochează prin întârzierea semnării decretelor, locatarul de la Cotroceni se face că plouă. Nici luni, 7 iulie 2025, nu a fost semnat vreun decret de pensionare sau numire în funcția de magistrat.
Situația devine absurdă când ne gândim că există magistrați care au primit aprobarea CSM pentru ieșirea din sistem cu mai bine de o lună în urmă. Un exemplu flagrant este cel al președintei Tribunalului București, judecătoarea Gabriela Risnoveanu, care a primit OK-ul CSM încă din 5 iunie.
În schimb, primul om în stat a găsit timp să semneze decrete de promulgare a unor legi, demonstrând că timpul nu este problema, ci lipsa de respect față de justiție.
Acum mai bine de două săptămâni, Lumea Justiției dezvăluia că doar Curtea de Apel Pitești fusese exclusă din statistica întocmită de Curtea de Conturi privind drepturile salariale din 2023.
Răspunsul Curții de Conturi explică situația: instanța condusă de judecătoarea Emilia-Raluca Trandafir nu a fost inclusă în statistică deoarece nu au fost deplafonate salariile tuturor categoriilor profesionale. Funcționarii publici și specialiștii IT au continuat să primească salarii plafonate.
Conform documentului oficial, criteriile de analiză au vizat:
Deplafonarea drepturilor salariale pentru toate categoriile profesionale: magistrați, personal auxiliar (inclusiv specialiști IT), personal conex și funcționari publici
Selectarea unei perioade de referință în care drepturile salariale să fi fost achitate deplafonat, fără alte plăți restante
Curtea de Conturi subliniază că procesul deplafonării nu s-a manifestat simultan pentru toți ordonatorii de credite din sistemul de justiție, fiind un proces derulat pe parcursul anului 2023, începând cu aprilie.
"Datele privind Curtea de Apel Pitești au fost irelevante pentru calculul indicatorului analizat întrucât la nivelul acestei entități nu au fost deplafonate salariile tuturor categoriilor profesionale", arată răspunsul oficial.
O situație care ridică semne de întrebare despre echitatea în tratamentul salarial al angajaților din sistemul judiciar.
Notă: Informațiile din această rubrică trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele făcând parte din categoria opiniilor sau a pamfletului.